Wandelpaden met uitlegborden >> De wandeling met een ridder naar de Blaník

Zastavení 1 - Úvodní zastavení

Vážení návštěvníci,
stojíte na okraji blanických lesů, na cestě, která Vás zavede na vrchol památné hory Blaník. Jako uvítání, Vám přinášíme text spisovatele Adolfa Weniga, kterým v r. 1928 uvedl „Věnec pověstí a příběhů dějinných Blaník“. Na cestě se Vás budeme snažit seznámit s přírodním a kulturním dědictvím, které nám zde zanechaly předchozí generace. Poslouží k tomu naučná stezka o 14 zastaveních doplněná i o hravé prvky pro menší návštěvníky stezky, kterou vybudoval Český svaz ochránců přírody Vlašim ve spolupráci s Muzeem Podblanicka, Agenturou ochrany přírody a krajiny – Správou CHKO Blaník a Českou geologickou službou Stezka je dlouhá 4 km, vede po červené turistické značce a její součástí je rovněž geologická expozice hornin Podblanicka. Vážení návštěvníci, prosíme, chovejte se na své cestě k přírodě i památkám ohleduplně. Je naší povinností toto naše společné dědictví chránit a pečovat o něj.

 

NÁVŠTĚVNÍ ŘÁD


Chráněná krajinná oblast Blaník byla zřízena Výnosem ministerstva kultury ČSR ze dne 29. 12. 1981, č.j. 17 332/81.
Posláním oblasti je ochrana přírody a krajiny, jejího vzhledu a jejích typických znaků tak, aby tyto hodnoty tvořily vyvážené životní prostředí. Ochrana přírodních hodnot je povinností všech orgánů a organizací, které na jejím území působí a každého občana, který v oblasti žije, nebo se v ní přechodně zdržuje. Kromě všeobecně platných a závazných zákonů a nařízení je nezbytné, aby se návštěvníci a organizace působící v oblasti řídili těmito zásadami:

1. Pořádání veřejných a hromadných akcí mimo zastavěné části obcí a místa k této činnosti určená musí být předem projednáno se Správou CHKO.
2. Táboření a rozděláváni ohňů v přírodě včetně bivakování je možné jen na vyhrazených místech a řídí se táborovými řády. Horolezectví a tábory všech druhů je možno provozovat jen po odsouhlasení Správou CHKO.
3. Je zakázáno jakékoliv znečišťování životního prostředí včetně umývání vozidel v přírodě a brodění vozidel ve vodních tocích.
4. Je zakázáno ničit a poškozovat rostlinstvo, rovněž je zakázáno zavádění nepůvodních druhů rostlin a živočichů do volné přírody a rušení volně žijících živočichů a ničeni hnízd ptáků.
5. Je zakázáno vjíždět vozidly mimo veřejné cesty.
6. Je zakázáno poškozovat označení chráněných území, turistických cest, naučných stezek i ostatní informační zařízení. Nové označení smí provádět pouze orgány k tomu oprávněné.
7. Vstup do maloplošných chráněných území je povolen pouze po vyznačených turistických nebo naučných cestách a veřejných cestách.
8. V maloplošných chráněných územích je zakázán sběr přírodnin včetně lesních plodin.
9. Kontrolu plněni předpisů vydaných na ochranu oblasti provádí orgány obecních úřadů, Policie ČR, pověření pracovnicí státních lesů a pracovníci Správy CHKO Blaník. Návštěvníci oblasti jsou povinni dbát jejich pokynů a doporučení.
10. Nedodrženi těchto pokynů a ustanoveni a ostatních předpisů vydaných na ochranu oblasti lze postihnout podle stupně nebezpečnosti protiprávního jednání jako přestupek, přečin nebo trestný čin.



Vítej čtenáři!
Z víru života dnešního, který překotně kolem nás se valí jako dravá řeka, chci Tě zavésti v tišinu, kam hluk dneška zalévá jen jakoby z veliké dálky – v tichý kraj chci Tě zavésti, v ústraní poklidné, abych Ti ukázal horu, celému kraji vévodící, horu slavného jména, závojem pověstí obestřenou, pověstí o minulé slávě hovořících i naději jasnou ukazujících do časů příštích. Naději jasnou, která v srdci věrných Čechů často zatemňovala se během událostí, která však potvrdila se v době dávno minulé, kdy po těžkých bouřích svitlo u nás zpod mraku slunéčko svobody.
Tehda zaplesala česká země, ze srdce jejího na všecky strany, do všech krajů jásot se rozlehl. I tam, kde prostřed širého kraje Blaník hora chlumem lesnatým dívá se do dáli, minulosti vzpomíná, s ní šeptem hovoří.
O té pak hoře příběh chci Tobě vyprávěti, čtenáři milý, abys poznal pověsti o ní, abys i o slavných dějinách věků minulých uslyšel, o tom, jak udatní předkové naši vlast svou milou chránili a bránili, útoky nepřátel statečně odráželi, štítem jí byli mocným.
Žije! Žije minulých věků síla! V mdlobu dne se vlévá: z kořenů starých stoupá zbrázděným kmenem a živí ratolest zelenou v srdcích těch, jež naplněna jsou láskou horoucí k té milé vlasti. Nikdy, ani v dobách protivenství nejhoršího neuhasínal plamen víry v příští lepších časů, v šťastnou budoucnost té země, krví hrdinů zalévané. A živá byla víra naše, živá jako ta zelená ratolest nevadnoucí.
A z té živé víry vykvetly i pověsti o Blaníku hoře.


Naučná stezka „S rytířem na Blaník“ – základní údaje:

Návrh: Karel Kříž, Pavel Pešout

Autorský kolektiv: Radovan Cáder, Kateřina Červenková, Lubomír Hanel, Adriana Havlíčková, Jakub Hromas, Martin Klaudys, Karel Kříž, Pavel Pešout, Jiří Pokorný, Petr Štěpánek, Daniel Talavera, Josef Tulach, Václav Zemek

Autoři a zdroje fotografií a ilustrací: Pavel Čech, Jiří Bohdal, Jan Borovička, Adriana Havlíčková, Lubomír Hlásek, Martin Klaudys, František Kotlaba, Karel Kříž, Pavel Pešout, Zuzana Pokorná, Jiří Pokorný, Alžběta Rubešová, Pavel Špinar, Daniel Talavera, Václav Zelený a archiv České geologické služby, ČSOP Vlašim, Divadla Járy Cimrmana, Lesů ČR s.p. a Muzea Podblanicka

Zhotovil: Český svaz ochránců přírody Vlašim v letech 2006 – 2007

Zhotoveno ve spolupráci s partnery: AOPK ČR – Správa CHKO Blaník (www.blanik.ochranaprirody.cz); Česká geologická služba (www.geology.cz); Akad. sochař Daniel Talavera; Milan Červenka dZion (www.dzion.net); Lesy ČR s.p., Lesní správa Kácov (www. lesycr.cz); Milan Havel, Vlašim (www.sweb.cz/truhlarstvi.milanhavel); Muzeum Podblanicka, Vlašim (www.muzeumpodblanicka.cz); Městys Louňovice pod Blaníkem (www.lounovicepodblanikem.cz); Obec Kondrac (www.kondrac.cz); Proxima s.r.o., Benešov (www.proxima-bn.cz)

Financováno: Naučná stezka byla spolufinancována Evropskou unií – Evropským zemědělským orientačním a záručním fondem, Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Českým svazem ochránců přírody Vlašim.

Kaart

Mapa