Ścieżki krajoznawcze >> Nespery-Buchov

Zastavení 3 - Rybník, tůň

Rybníky k naší krajině již několik set let neodmyslitelně patří. Kromě užitku z ryb a letního osvěžení obohacují svou krásou naši krajinu a v jejich vodě a okolí nalézá domov velké množství živočichů, kteří původně žili v dnes zaniklých mokřadech, slepých ramenech a říčních tůních. Ty byly v minulosti často likvidovány a mnohé druhy vázané na vodu se staly vzácnými – např. všichni naši obojživelníci jsou dnes více či méně ohrožení. Proto se dnes na vhodných místech staví mělké tůňky a drobné rybníčky, ve kterých vodní zvířectvo nalézá nové místo k životu. Tůň, před kterou právě stojíte, byla vybudována v roce 2004 z prostředků Ministerstva životního prostředí.

Čolek obecný je drobný ocasatý obojživelník, který žije mimo období rozmnožování skrytě na souši. Aktivní je v noci, přes den je skryt v různých děrách, mechu a štěrbinách. Loví pavouky, žížaly, plže, brouky a různé larvy, ve vodě dovede obratně vyžírat vajíčka skokanů.

V průzračné vodě můžeme spatřit zavalitého brouka potápníka. Potápníků žije u nás několik druhů, největší bývají až 4,5 cm dlouzí. Dospělý brouk i larva jsou draví, loví vodní hmyz, ale i drobné rybky a pulce. Během pobytu pod vodou dýchají brouci vzduch, který si při vynoření zadečku nad hladinu naberou pod krovky.

Náš nejběžnější had, užovka obojková, žije v blízkosti vod a dobře plave. Živí se hlavně žábami, drobnými hlodavci a hmyzem, není však vzácností vidět užovku, plovoucí s rybkou v tlamičce. Poznat lze snadno podle žlutavých půlměsíčitých skvrn vzadu po stranách hlavy.

Ke známým hlasům naší jarní přírody patří skřehotání skokanů zelených. Mají rádi čisté stojaté vody, hustě zarostlé vodním rostlinstvem. Rádi sedávají na březích a při vyplašení ihned hromadně skáčou do vody. Počkáte-li však chvíli trpělivě na břehu, zvědaví skokani si vás připlavou prohlédnout.

V rákosinách rybníků si plovoucí hnízdo staví známý černý pták s bílou lysinkou na čele, lyska černá.